Geplaatst op
Of je nu amateur thuiskok bent of professional, er zijn kruiden en specerijen waar je niet zonder kunt. Je hoeft tegenwoordig geeneens meer naar de markt, ook online in webshops zoals Natural Spices vindt je voor ieder wat wils.
1. Piment
Piment is een heerlijke specerij die een geweldige aanvulling is op taarten, Jamaicaanse, of andere Caribische, geïnspireerde gerechten, evenals Midden-Oosten en Latijns-Amerikaanse gerechten. Wij hebben altijd piment in onze specerijkast, maar in geval van nood kun je een vervanger maken door gemalen kruidnagel en kaneel te combineren.
2. Basilicum
Basilicum is waarschijnlijk een van de meest populaire kruiden of specerijen. Verse basilicum, hierboven afgebeeld, is een geweldige toevoeging aan soepen, salades, en is de basis voor ieders favoriet-pesto. We hebben graag gedroogde basilicum in onze voorraadkast voor als verse basilicum niet beschikbaar is. We voegen gedroogde basilicum toe aan bijna al onze Italiaans geïnspireerde gerechten zoals marinara saus. Het is een geweldige manier om smaak toe te voegen aan een verscheidenheid van gerechten.
3. Laurierblaadjes
Als je het nog niet wist, laurierbladeren zijn eigenlijk bladeren van de laurierboom. De gedroogde bladeren zijn een geweldige toevoeging aan lang gekookte soepen en stoofschotels. Hun bijna muntsmaak, met hints van dennen en peper, helpt om zware soepen lichter te laten smaken. Er wordt ook beweerd dat ze helpen bij de spijsvertering.
4. Cayennepeper (of geplette rode pepervlokken)
Ik realiseer me dat dit twee verschillende specerijen zijn, maar ik geloof dat ze door elkaar gebruikt kunnen worden. Cayennepeperpoeder wordt alleen gemaakt van cayennepepers, terwijl gemalen rode pepervlokken worden gemaakt van een mengsel van drie of vier verschillende pepers, wat betekent dat het eigenlijk heter kan zijn dan cayennepeper.
Als ik er maar één in mijn voorraadkast zou hebben, zou ik waarschijnlijk de Crushed Red Pepper Flakes kiezen boven de Cayennepeper, omdat beide hitte kunnen toevoegen aan recepten zoals chili, pastasauzen of groentegerechten zoals bonen en groenten. De Crushed Red Pepper Flakes werken beter om over een pizza te strooien, dus als ik er maar één mocht hebben, zou ik de rode pepervlokken kiezen.
5. Selderij zout
Ik weet dat ik zei dat er geen zout zou zijn, maar selderijzout valt in een speciale categorie. De meeste mensen denken aan selderijzout als een oude school specerij rechtstreeks uit het midden van de 20e eeuw, maar het is echt heel verbazingwekkend. Gemaakt van gemalen selderijzaad gemengd met zout, geeft het smaak aan soepen, salades, vlees en dressings. Ik strooi er graag wat van op mijn eenvoudigste versie van tonijnsalade, en het is een klassiek onderdeel van een Bloody Mary cocktail.
6. Chilipoeder
Chilipoeder is niet een enkele specerij, maar een mengsel van specerijen, hoewel het mogelijk is om zakken van specifieke soorten gedroogde, en gemalen pepers te kopen, in de Latijnse afdeling van de meeste supermarkten.
Chilipoeder bevat meestal geroosterde rode pepers, gecombineerd met andere specerijen zoals komijn, oregano, knoflook en zout. Het voegt een zuidwestelijke smaak toe aan soepen, vleesgerechten en, natuurlijk, een pot chili.
7. Cilantro
Ik zal de eerste zijn om toe te geven dat verse koriander altijd mijn eerste keuze is om op het laatste moment toe te voegen aan soepen, salsa’s, en vleesgerechten. Verse koriander heeft een bijna citrusachtige smaak, maar als de koriander voor langere tijd wordt gekookt, zal het verse kruid veel van zijn smaak verliezen. In dat geval kan de gedroogde versie een betere keuze zijn. Als je alleen gedroogde koriander hebt, moet je misschien de volgorde van je recept veranderen.
Als ik bijvoorbeeld gedroogde koriander gebruik in Camarones al Mojo de Ajo, voeg ik het gewoon toe in het begin met de knoflook, boter en olijfolie. Het eindproduct smaakt anders dan wanneer je er verse koriander overheen doet, maar het is nog steeds lekker, tenzij je een van de mensen bent voor wie koriander naar zeep smaakt. Voor het geval je het nog niet wist, de zaden van koriander worden korianderzaad genoemd. Korianderzaadjes zijn verkrijgbaar in gemalen vorm bij specialisten zoals NaturalSpices.nl.
8. Kaneel
Kaneel is een geweldige toevoeging aan desserts zoals appelcrisp om een zoete, kruidige en houtachtige smaak toe te voegen. De smaak past goed bij de meeste desserts op basis van fruit. Het is ook een geweldige toevoeging aan drankjes en havermout, maar wist je dat kaneel ook een goede aanvulling is op hartige gerechten? Het doet het goed in deze kaneelappel varkenskoteletten, en het is ook een geweldige toevoeging aan bepaalde groenten.